>> Blogien aloitussivulle

Blogipalstalla kirjoittavat Aleksi Bardy,  Olli Kortekangas,  Ahti Vänttinen,  Pekka Rislakki, Anja Hatva, Kirsi Niittyinperä, Raimo Vikström ja Lauri Kaira.  Blogit edustavat kunkin kirjoittajan näkemyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Tekijänoikeuslaki täytti 50 vuotta

HILJATTAIN  OLI KAKSI  tekijänoikeuden merkkipäivää. Sekä Suomen tekijänoikeuslaki että ns. Gramex-oikeudet  luonut Rooman sopimus täyttivät 50 vuotta.

Merkkipäivät menivät ohi ilman suuria juhlia. Koska laki ja sopimus eivät abstraktin olomuotonsa takia voi paeta merkkipäiväänsä ulkomaille,  päivänsankarit ilmeisesti juhlivat työn merkeissä.

Suomen tekijänoikeuslaki annettiin 8.7.1961 ja se tuli voimaan 1.9.1961. Tuo laki kumosi kaksi aiempaa tekijänoikeutta koskenutta säädöstä, joista toinen oli laki vuodelta 1927 ja toinen asetus vuodelta 1880.

Suomen tekijänoikeuslaki ja Gramex-oikeudet antanut Rooman sopimus täyttivät 50 vuotta

Tekijänoikeuslakia on vuosien saatossa toki päivitetty, mutta itse laki on nyt tullut miehen ikään.

TOINEN MERKKIPÄIVÄ on tätäkin ajankohtaisempi. Myös Rooman sopimus täytti vuosia. Pari viikkoa sitten Budapestissa juhlittiin Rooman sopimuksen 50-vuotispäivää.

Rooman sopimuksella luotiin ns. Gramex-oikeudet. Sen nojalla äänilevyllä esiintyvät taiteilijat ja äänilevyn tuottaja saivat omat oikeutensa. Rooman sopimuksen vaikutus oli suuri. Sitä ennen äänilevyn soittamisesta radiossa maksettiin kyllä biisin tekijöille ja kustantajalle – mutta ei artistille, bändille ja levy-yhtiölle. 

Rooman sopimus korjasi tilanteen. Se nojalla Euroopan eri maihin syntyivät Teostojen rinnalle Gramexit, uusia oikeuksia hallinnoimaan. Suomeen Gramex perustettiin 1967.

TEKIJÄNOIKEUS ON sekä taiteilijan, tuottajan että mediayhtiöiden talouden tukipilari. Valtioneuvoston Kulttuurin tulevaisuus-selonteko, 2010, sanoo asian näin: “Tekijänoikeus kannustaa luovaa työtä, takaa tekijälle neuvotteluaseman ja samalla se tuottajan ja kustantajan asemaa turvaamalla tukee myös investointeja ja kauppaa.”

Tekijänoikeuden vaikutus näkyy kansantaloudessa ja työllisyydessä. Samaisen selonteon mukaan “Kulttuurin ja tekijänoikeudellisten alojen työllisyys on hieman yli 4 prosenttia työllisestä työvoimasta”. Tilastokeskuksen mukaan kulttuurin ja joukkoviestinnän alalla toimii 15 350 yritystä, joiden liikevaihto 14 mrd. euroa.

Nämä ovat isoja lukuja. Toivotan päivänsankareille terveyttä ja pitkää ikää!

Lauri Kaira
Kirjoittaja on musiikin harrastaja, joka toimii Lyhdyn projektinjohtajana

 

2011-11-04 17:08:17
Viimeksi muokattu
2011-11-11 18:33:13
Blogit >> Tekijänoikeuslaki täytti 50 vuotta
Ei kommentteja