>> Blogien aloitussivulle

Blogipalstalla kirjoittavat Aleksi Bardy,  Olli Kortekangas,  Ahti Vänttinen,  Pekka Rislakki, Anja Hatva, Kirsi Niittyinperä, Raimo Vikström ja Lauri Kaira.  Blogit edustavat kunkin kirjoittajan näkemyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Arhinmäen linjanveto

Kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäki piti ensimmäisen linjanvetopuheensa tekijänoikeusasioista tällä viikolla tekijänoikeusforumissa ja myöhemmin samoja ajatuksia jalostaen blogissaan. Puhetta oli jo odotettukin. Emme joutuneet pettymään: selkeitä linjauksia saimme kuulla.

Edellisen ministerin aikana useita lakihankkeita junailtiin eteenpäin ministeriöstä käsin, mutta markkinoilla oli oma tahtonsa, eivätkä hankkeet juuri edenneet. Muuallakin kuin finanssimarkkinoilla on totta tosiaan “markkinat”, jotka toimiessaan yhdensuuntaisesti ovat poliittisille päättäjille melko vaikea kakku käännettäväksi.

Uusi ministeri ilmoitti ensi töikseen, että työsuhdetekijänoikeus ei etene hänen ollessaan ministerinä. Ministeri Arhinmäki on kuitenkin selvästi tekijä eikä tekemättä jättäjä. “Hyvitysmaksukertymän vähentyminen on saatava pysäytetyksi ja sen taso uudelleen nousuun”, hän kirjoittaa blogissaan. Oikein hyvä. Meillä on siis päättäjä, joka uskaltaa sanoa suoraan sen, että kun Suomen maassa on laki, niin sitä on tarkoitus myös noudattaa niin kuin se on kirjoitettu eikä venkoilla erilaisilla tekosyillä sen ohjeista eroon. Jään odottamaan toimenpiteitä – tietäen hyvin, että palapelin koostaminen tässä asiassa on hankalaa. Päämäärä lienee kuitenkin kristallin kirkas: luovan työn tekijöille kohtuullinen korvaus heidän teostensa käytöstä.

On myös ilahduttavaa, että ministeri pyrkii viemään tekijänoikeuspoliittista keskustelua eteenpäin perustamalla tekijänoikeudellisen neuvottelukunnan. Maailman muututtua radikaalisti ensin digitalisoitumisen ja sitten verkkovälitteisyyden kautta niin tekniikka, liiketoimintakonseptit kuin ansaintalogiikan perusteetkin ovat muuttuneet. Pelkällä lain yksityiskohtien viilaamisella ei menestytä vaan vaaditaan syväluotaavaa keskustelua, jolla annetaan raamit tekijänoikeuden asemalle yhteiskunnassa.

Toivon että keskustelu tekijänoikeuden tulevaisuudesta ei saa liikaa kulttuurin kuluttajan (tai “kokijan”, kuten ministerimme kauniisti asian ilmaisi) todellisten tai vähemmän todellisten oikeuksien puolustamisen suuntaa. Kuluttajansuoja on hyvä asia, mutta tekijänoikeudet eivät saa olla huonommassa asemassa kuluttajien kannalta kuin mikään muukaan tuote. Yhteiskunnassa riittää niitä, jotka jaksavat rummuttaa kuinka tärkeää olisi saada kaikki kulttuurituotteet kaikkien ulottuville – ja mieluiten halvemmalla tai ilmaiseksi. Kulttuurituotteiden leviämistä toivovat toki kaikki, myös niiden tekijät, mutta ei kuluttajalla ole mitään “oikeutta” saada kulttuuria ilman että kulttuurin tekijät saavat työstä riittävän palkkansa, joitakin erityistapauksia lukuun ottamatta. Ministerin sanat antoivat aiheen olettaa, että tästä elinkelpoisen kulttuurin perusedellytyksestä hän tulee pitämään hyvää huolta.

Tekijänoikeudet ovat välttämättömät luovan alan kehittymiselle. Tekijänoikeuksien toimivuus myös muuttuneessa mediaympäristössä on yhtä välttämätöntä. Taloudellisesti välttämätöntä on varmistaa, että kehityksen edellytykset taataan. Uskon että kaikki nämä tavoitteet voivat ottaa aimo askeleita eteenpäin nykyisen hallituksen aikana.

Pekka Rislakki

Kirjoittaja on musiikinharrastaja, joka toimii Kopioston toimitusjohtajana

2011-11-18 15:33:43
Blogit >> Arhinmäen linjanveto
Ei kommentteja