>> Blogien aloitussivulle

Blogipalstalla kirjoittavat Aleksi Bardy, Olli Kortekangas, Ahti Vänttinen, Pekka Rislakki, Anja Hatva, Kirsi Niittyinperä, Raimo Vikström ja Lauri Kaira. Blogit edustavat kunkin kirjoittajan näkemyksiä.

Kansalaisaloite luovutettiin

Osallistuin tänään “Järkeä tekijänoikeuslakiin”-kansalaisaloitteen luovutusta tukevaan seminaariin eduskunnan  kansalaisinfossa.

Sana “seminaari” ei tosin kuvaa tilaisuutta. Parempi termi olisi luentotilaisuus. Pettymyksekseni alustajien esitysten yhteydessä ei ollut keskustelumahdollisuutta.

Lopussa kansanedustajilla oli mahdollisuus parin minuutin puheenvuoroihin. Niiden jälkeen kuulijat saivat esittää yhteensä kuusi lyhyttä  ns. “kysymystä”, joihin sitten Ville Oksanen päätteeksi vastasi. Että se avoimesta keskustelusta.

Aloitteen tekijöiden puheissa tulivat esille tutut virheelliset väitteet, että tekijänoikeus muka suojaisi ideoita ja että lataaminen olisi Suomessa rangaistavaa. Ja että aloite ei muka tekisi lataamista lailliseksi. Kuitenkin, loppupuheenvuorossa Ville Oksanenkin vahvisti, että aloite poistaisi kiellon kopioida laittomasta lähteestä.

Aloitteen sisältö ja viestintä

Kun taiteilijat vihdoin saivat puheenvuoron, he nostivat esille muun muassa sen, että allekirjoituksia kerättäessä aloitteesta annettiin väärää tietoa. 

 Aloitteen virallisessa tiivistelmässä sanotaan näin: ”Esityksen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen aineiston lataamista lailliseksi, vaan tehdä yksittäisten ihmisten tekijänoikeuksin suojatun sisällön lataamisesta rangaistavaa tekijänoikeusrikkomuksena.”

Tässä lauseessa on kaksi faktavirhettä. Ensinnäkin aloite tekisi lataamisesta laillista. Toiseksi pelkkä lataaminen ei ole nykyisin rangaistavaa laisinkaan. Aloitteen mainonnassa vaadittu näpistyksen tasoinen sakkorangaistus siis koventaisi lataamisen rangaistusta.

Petteri Järvinen osoitti tämän blogissaan.   Hän kirjoittaa mm. näin: ”Vaikka johdannossa sanotaan toista, käytännössä esitys tekisi p2p-verkkojen käytöstä sallittua” –  ”…antaisi kopioida netistä mitä tahansa, myös laittomasti sinne laitettuja elokuvia ja musiikkia…” – ”…ilman taloudellista hyötyä tapahtuva levittäminen olisi vain tekijänoikeusrikkomus, joten levittäjiä ei voisi jäljittää mitenkään…” – ”…sallisi avointen piraattipalvelujen perustamisen, sillä ylläpito ei olisi missään vastuussa käyttäjien tekemisistä…”

Yhteinen tiedote

Kansalaisaloitteen johdosta julkaistiin tänään yhteistiedote luovan alan ja media-alan työntekijöitä, tekijöitä ja taiteilijoita sekä näiden alojen yrityksiä edustavilta järjestöiltä.

Tällainen kokoonpano on poikkeuksellisen laaja monessa suhteessa ja se kuvastaa sitä huolta, mitä tekijänoikeustalouden yritykset ja luovan työn tekijät tunevat työpaikkojensa ja toimeentulonsa puolesta. Voit tutustua tiedotteeseen tästä linkistä.

Olen kirjoittanut laajemman artikkelin aloitteen sisällöstä ja sen saat pdf-muodossa auki tästä.

Lauri Kaira

Kirjoittaja on musiikinharrastaja, joka toimii luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY projektinjohtajana sekä tekijänoikeusjärjestö Gramexin apulaisjohtajana

[Kirjoitettu 26.11. ja väliotsikot lisätty 27.11]

 

 

 

2013-11-26 15:07:45
Viimeksi muokattu
2013-11-28 11:00:24
Blogit >> Kansalaisaloite luovutettiin
Happamia ovat pihlajanmarjat?
Lähettäjä
Vieras
27.11.2013