Faktoja luovan työn ja tekijänoikeuden alalta

Tältä sivulta löydät tiiviit fakta-aineistot alan ajankohtaisimmista keskusteluteemoista.


Yksityinen kopiointi eli kotikopiointi. Musiikin kotikopiointi on yleistä ja sallittua. Hyvitysmaksuyksikön mukaan suomalaiset kopioivat vuosittain noin 500 miljoonaa suojattua tiedostoa, eli 2 miljardin arvosta musiikkia, elokuvaa ja tv-sarjoja.
 Lue lisää

Hyvitysmaksu. EU-lainsäädäntö edellyttää hyvitysmaksua yksityisestä kopioinnista. Maksu sisältyy kopiointivälineen (tallennusalustan tai muistillisen tallentimen) hintaan. 
 Lue lisää

Tekniset suojaukset. Niistä ollaan kehittämässä digitaaliajan lukkoja ja keinoa suojata verkkokauppaa sekä vastustaa nettipiratismia.
 Lue lisää

Lähioikeudet. Esittävillä taiteilijoilla on jonkin verran heikommat oikeudet kuin esimerkiksi kirjailijoilla, taidemaalareilla ja säveltäjillä. 
 Lue lisää

Sopimuslisenssi on tekijänoikeusjärjestön oikeus antaa käyttölupia muidenkin kuin edustamiensa tekijöiden puolesta. Se helpottaa kulttuurin käyttäjää, kuten kopioita ottavaa koulua.
 Lue lisää

Mitä vuoden 2005 tekijänoikeuslaki muutti. on Tuorein tekijänoikeuslain kattava uudistuskierros tehtiin 2000-luvun puolivälissä. Tässä pähkinänkuoritietona tärkeimmät tavallista kuluttajaa koskevat muutokset.
 Lue lisää 

Tekijänoikeusjärjestöt. Mitä tekijänoikeusjärjestöt tekevät, montaako tekijää ne edustavat jne.
 Lue lisää

Luovaan työhön nojaava  arvoketju. Tekijöiden työn ja kulttuuriyrittäjien riskipanoksen varaan rakentuu laaja arvoketju. Sen pohjalla ovat luovan työn tekijät ja yrittäjät eli sisältötuotanto, seuraavana näitä tuotteita jakeleva media ja kauppa.
  Lue lisää

Kysymyksiä ja vastauksia. Kulttuuriuutisten omat FAQ:t sekä linkkejä hyviin piratismia ja tekijänoikeutta koskeviin FAQ-sivuihin.
 Lue lisää

Linkkejä lisätietoon. Piratismi, tekijänoikeuskorvaukset, tekijänoikeuslaki, yleisimmät kysymykset jne.
 Lue lisää