Kulttuuri

Faktoja luovan työn ja tekijänoikeuden alalta

Tältä sivulta löydät tiiviit fakta-aineistot alan ajankohtaisimmista keskusteluteemoista.


Yksityinen kopiointi eli kotikopiointi. Musiikin kotikopiointi on yleistä ja sallittua. Suomeen tuotiin vuonna 2002 yksityiskäyttöön yli 18 miljoonaa äänitettävää CD-R-levyä. Puolet levyille tallennetusta aineistosta on musiikkia.
 Lue lisää

Kasettimaksu eli hyvitysmaksu. EU-lainsäädäntö edellyttää hyvitysmaksua yksityisestä kopioinnista. Maksu sisältyy joko tallennusalustan tai muistillisen tallentimen hintaan. Äänitettävässä CD-R-levyssä sitä on noin 20 senttiä eli niitä pitää ostaa yli sata, jotta maksaisi yhden hitti-CD:n hinnan verran hyvitysmaksua
 Lue lisää

Tekniset suojaukset. Niistä ollaan kehittämässä digitaaliajan lukkoja ja keinoa suojata verkkokauppaa sekä vastustaa nettipiratismia.
 Lue lisää

Lähioikeudet. Esittävillä taiteilijoilla on heikommat oikeudet kuin esimerkiksi kirjailijoilla, taidemaalareilla ja säveltäjillä. Heillä on oikeus korvauksiin työnsä tulosten käytöstä, muttei aina oikeutta saada tietää, kuka niitä käyttää.
 Lue lisää

Sopimuslisenssi on tekijänoikeusjärjestön oikeus antaa käyttölupia muidenkin kuin edustamiensa tekijöiden puolesta. Se helpottaa kulttuurin käyttäjää, kuten kopioita ottavaa koulua.
 Lue lisää

Mitä vuoden 2005 tekijänoikeuslaki muutti. Pähkinänkuoritietona tärkeimmät tavallista kuluttajaa koskevat muutokset.
 Lue lisää 

Tekijänoikeusjärjestöt. Mitä tekijänoikeusjärjestöt tekevät, montaako tekijää ne edustavat jne.
 Lue lisää

Luovaan työhön nojaava  arvoketju. Tekijöiden työn ja kulttuuriyrittäjien riskipanoksen varaan rakentuu laaja arvoketju. Sen pohjalla ovat luovan työn tekijät ja yrittäjät eli sisältötuotanto, seuraavana näitä tuotteita jakeleva media ja kauppa.
  Lue lisää

Kysymyksiä ja vastauksia. Kulttuuriuutisten omat FAQ:t sekä linkkejä hyviin piratismia ja tekijänoikeutta koskeviin FAQ-sivuihin.
 Lue lisää

Linkkejä lisätietoon. Piratismi, tekijänoikeuskorvaukset, tekijänoikeuslaki, yleisimmät kysymykset jne.
 Lue lisääTulosta tämä sivu Kulttuuriuutiset.net - uutisia, mielipiteitä ja tiedotteita luovalta alalta | Yhteystiedot