Kulttuuri

Piratismi FAQ

Minkä verran piratismi koskettaa Suomea?

Vaikkei piraattikauppa ole suurta Suomen rajojen sisäpuolella, olemme yksi EU:n kärkimaista piraattitituotteiden käytön suhteen. Noin joka viides (21 %) suomalaisten ostama äänite oli vuonna 2003  piraatti. Valtaosa niistä on turistien yksityisesti maahantuomia, itärajan takaa. Nyt tilanteen uskotaan olevan positiivisempi, mutta tarkat luvut puuttuvat.

Mitä laki sanoo piratismista?

Piraattituotteiden myynti ja maahantuonti, myös omaan yksityiskäyttöön, on kiellettyä.  

Kuinka iso asia on globaali piratismi?

Vuonna 2004 joka kolmas maailmassa myyty äänite oli piraatti, eli niitä myytiin yhteensä 1,5 miljardia kappaletta. Niiden arvo piraattihinnoillakin on noin 4,6 miljardia dollaria. Silloin pidätettiin 12.000 ihmistä piratismin takia ja tavarikoitiin yli 45 miljoonaa piraattitallennetta.

Mitä on nettipiratismi?


Nettipiratismiksi kutsutaan toisten työn tulosten luvatonta levittämistä ja lataamista (imurointia) internetin p2p-vertaisverkoissa.  Jakeluverkostoon liitytään lataamalla erityinen ohjelma, jonka avulla vertaisverkkojen jäsenet jakelevat omilla kotikoneillaan olevaa musiikkia, elokuvia ja tietokonepelejä verkkojen muille jäsenille. Vertaisverkoissa on useita miljoonia jäseniä ja jakelussa on yli miljardi tiedostoa.  Verkoston jäsenet saavat taloudellista hyötyä maksuttomien tuotteiden muodossa. Liki riskittömänä ja täysin maksuttomana se on tulevaisuudessa suurempi riski kulttuurintekijöille kuin  perinteinen piratismi.

Mitä laki sanoo nettipiratismista?

Vuoden 2005 lain mukaan sekä imurointi että jakelu on laitonta.

Mitä kansalaiset ajattelevat piratismista?

Tutkimusten mukaan 76 % kansalaisista pitää nettipiratismia eli luvattoman aineiston imurointia tuomittavana ja sitä harjoittaa noin 15 % kansalaisista.  Piraattien tuontia pitää hyväksyttävänä 15 % kansalaisista ja sitä harjoittaa noin 13 %.  

Minkä verran levyjä ostetaan kaupasta, kopioidaan ja hankintaan piraatteina?

Muutaman vuoden takaisten tutkimusten mukaan Suomessa myydään vuodessa noin 10-11 miljoonaa laillista CD-levyä. Maahan tuodaan 3 miljoonaa piraattia. Lisäksi kodeissa valmistetaan laillisesti noin 9 miljoonaa yksityisesti kopioitua levyä. Tuoreet mielipidetiedustelut antavat hyvän syyn uskoa, että piraattien ostaminen ja maahantuonti on selvästi alentunut.  

 

Tulosta tämä sivu Kulttuuriuutiset.net - uutisia, mielipiteitä ja tiedotteita luovalta alalta | Yhteystiedot