> palaa uutisotsikoihin

Ministeri Arhinmäki: Luovien sisältöjen tuotonjakoon ja toimintatapoihin oikeudenmukaisuutta

Luovien sisältöjen levityksestä ja jakelusta syntyvän tulon on jakauduttava oikeudenmukaisesti tekijöiden ja sisältöjen hyödyntäjien kesken, korostaa kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

 – Levitykseen tehdyille taloudellisille panostuksille tulee saada katetta, mutta niin ettei tekijä unohdu. Ilman tekijää ei olisi teosta, jota hyödyntää.

 Luovan työn tuloksena syntyneiden sisältöjen levityksen siirtyessä verkkoon, syntyy uudenlaisia ansaintamalleja, joista sekä tekijät että levittäjät haluavat osansa. Arhinmäki puhui Tekijänoikeuspäivän päätapahtumassa  –  Luova ala ja media digimurroksessa -seminaarissa – maanantaina 23.4.

 – Toivoisin isoilta mediakorporaatioilta reiluutta ja läpinäkyvyyttä, mutta syötän pallon myös tekijänoikeusjärjestöille. Murros on hyväksyttävä, pitää elää nykyajassa ja keksittävä uusia keinoja.

 – Myös kuluttajapalvelut ovat tärkeitä digikaupan kehityksessä. Jos niitä ei ole tai palvelut ovat hankalia käyttää, kulutus suuntautuu kohti laittomia lähteitä, Arhinmäki toteaa.

 – Laiton jakelu ja laittomien lähteiden suosiminen syö luovan alan tekijöiden toimeentuloa. Silti ehdotukset estomääräyksistä ja varoituskirjemenettelyistä olisivat radikaaleja toimenpiteitä, jollaisia ei pitäisi omaksua. Internetin merkitys demokratialle ja ilmaisunvapaudelle on tärkeä – samoin ihmisten oma vastuu toimistaan. Piratismin kitkentä edellyttää lisää resursseja, tietoa ja tiedotusta.

 Arhinmäki otti kantaa myös mediatalojen ja niiden avustajien sopimuksiin, jossa tekijä saa kertakorvauksen ja yhtiö yksinoikeuden julkaisemiseen eri kanavissa.

 – On syytä pohtia, kenelle mahdollisesti vielä joskus kulttuurihistoriallisesti tärkeät tarinat ja kuvat kuuluvat? Kärsiikö suomalaisen tiedonvälityksen laatu siitä, jos tiukan sopimusmallin takia, tekijät eivät suostu sopimuksiin ja yhteistyötä ei synny.

 – Vääristyneelle sopimuspolitiikalle on tehtävä jotain, kulttuurin pitää muuttua. Mutta kysymys ei ole vain vääristymien ja virheiden korjaamisesta, vaan laajemmasta ajattelun muuttumisesta. Mm. taidealojen eri oppilaitoksiin tarvitaan koulutusta, joka antaa ihmisille taitoja ja kykyä huolehtia asioista kokonaisvaltaisemmin.

 – Heikomman osapuolen asemaa ei saa käyttää hyväksi. Heikomman osapuolen suojaaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen ovat yhteiskuntamme tärkeitä tehtäviä. Tietoa levittämällä myös heikompi voi olla vahva.