> palaa uutisotsikoihin

Tutkimus: Enemmistö tuomitsee piratismin ja tietää sen laittomaksi

Valtaenemmistö tuomitsee piratismin ja tietää sen laittomaksi. Lisäksi nuorten asenteet ovat kehittyneet selvästi vuoteen 2009 verrattuna. Tämä ilmenee Taloustutkimuksen tekijänoikeusbarometrista, jonka se teki Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY toimeksiannosta.

> Tutkimuksen graafit

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten asenteita, tiedontasoa ja omaa käytöstä. Tutkimuksen mukaan 91 % koko väestöstä ja 86 % nuorista (15-24-vuotiaat) tietää piraattien levittämisen laittomaksi. Niiden lataamista pitää laittomana 82 % vastaajista.

Vain 5 % hyväksyy

Suomalaiset myös tuomitsevat laajalti piratismin. Vain 5 % koko väestöstä ja 10 % nuorista pitää musiikin tai elokuvan luvatonta jakamista Internetissä hyväksyttävänä. Vielä vuonna 2009 jakamisen hyväksyi noin joka kolmas nuori (31 %). Piraattiaineiston lataamisen taas hyväksyy 16 % koko väestöstä ja 31 % nuorista (vuonna 2009 42 % nuorista).

Tutkimuksessa selvitettiin myös vastaajien omaa käytöstä. 15 % vastaajista kertoi, että hänen perheessään on ladattu Internetiin luvatta laitettua musiikkia, elokuvaa tai tietokonepelejä. Vuonna 2011 tämä luku oli 21 %, joten tässä on palattu vuosien 2007-2009 tasolle. Nuorten mukaan luku on 32 %, eli 15-24-vuotiaiden maailmassa tätä tehdään enemmän. Tässäkin kohden nuorten luvut ovat kehittyneet selvästi, viime vuonna näin vastasi 47 % ja vuonna 2009 peräti 61 % nuorista.

Nuorissa vahva muutos

Edelläkuvattu muutos nuorten keskuudessa on merkittävä. Oma lataaminen on pudonnut 61 %.sta 32 %:iin. Piraattiaineiston levitätmisen hyväksyttävyys on pudonnut nuorten joukossa 31 %:sta 10 %:iin. 

“Aineiston perusteella sekä nuorten asenteissa että käytöksessä näkyy muutostrendi. Yhä harvempi heistä pitää lataamista ja jakamista hyväksyttävänä ja yhä harvempi sanoo tehneensä sellaista”, toteaa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Striiming ohittanut lataamisen

Internetiin luvatta laitetun piraattimateriaalin striimaus (streaming) on tutkimuksen mukaan jo laajempaa kuin luvaton lataaminen. 18 % koko väestöstä on katsellut, kuunnellut tai pelannut Internetiin luvatta laitettua musiikkia, elokuvaa tai peliä. 15-24-vuotiaista näin on tehnyt 40 %.

Nettipiraattien tietoinen levittäminen on selvästi harvinaisempaa kuin niiden lataaminen. Vain 3 % koko väestöstä ja 4 % nuorista kertoo, että heidän kotonaan levitetään piraatteja.

Fyysinen piratismi on vähäistä. Vain 1 %:ssa kotitalouksista on vuoden sisällä ostettu Suomessa piraattilevyjä, -elokuvia tai – tietokonepelejä ja vain 4 % on tuonut sellaisia mukaan ulkomaanmatkalta.

“Piraattitarjonta pois verkosta”

“Tutkimus osoittaa, ettei piratismi johdu asenteista tai siitä ettei lakia tunnettaisi, vaan siitä, että ilmaisen houkutus on niin kova,” sanoo Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kaira.

Kairan mukaan tarvitaan nykyistä pehmeämpiä keinoja. Näinä on useimmiten mainittu jakajille lähetettävät varoitukset ja se, että estetään ulkomaisten kaupallisten piraattipalveluiden tarjonta Suomen Internetverkossa.

 “Laiton tarjonta pitää saada pois netistä, sillä on väärin perheitä kohtaan, että lainsäätäjä jättää asian pelkän omantunnon varaan”, sanoo Kaira.

Kairan mukaan pitäisi ajatella asiaa myös yrittäjien kannalta. “Myös laillisten nettipalvelujen asema on aivan kohtuuton. Piraattipalvelut varastavat sekä sisällön että laillisten palvelujen konseptit. Mitä järkeä on siinä, että laillisen nettipalvelun luonut yrittäjä joutuu kilpailemaan oman palvelunsa piraattiversion kanssa?”

Tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy osana Omnibus-tutkimusta elo/syyskuussa Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projektin toimeksiannosta. Kohderyhmään kuuluivat 15-79-vuotiaat mannersuomalaiset. Tutkimuksessa haastateltiin elo/syyskuussa 1006 henkilöä henkilökohtaisilla haastatteluilla. Otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen ja talouden koon mukaan kohderyhmää edustavaksi. Tekijänoikeusbarometrin virhemarginaali on keskimäärin +- 2,1 prosenttiyksikköä.

Laillisia vaihtoehtoja on tarjolla

Tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen (33%) on ostanut musiikkia, elokuvan tai pelin laillisesta nettikaupasta. Tämän lisäksi on myös maksuttomia nettipalveluita, joiden kautta sisältöjä voi laillisesti katsoa, kuunnella ja striimata.

Maksuttomien laillisten palvelujen käyttöä ei tutkimuksessa selvitetty. Suomessa tarjolla olevia kymmeniä laillisia palveluita esitellään mm. Internet-sivuilla http://www.dwnld.fi/ sekä http://www.pro-music.org/.