>> Blogien aloitussivulle

Blogipalstalla vuorottelevat: Aleksi Bardy,  Olli Kortekangas,  Ahti Vänttinen,  Pekka Rislakki, Anja Hatva, Kirsi Niittyinperä, Raimo Vikström ja Lauri Kaira.  Blogit edustavat vain kirjoittajan näkemyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hyvä uutinen piratismitutkimuksessa

Ylivoimainen enemmistö (85 %) suomalaisista tietää nettipiratismin laittomaksi. Vain 14 % hyväksyy piraattien imuroinnin. Silti joka viidennessä kotitaloudessa (21 %) sitä tehdään.


Tämä käy ilmi Lyhdyn tuoreesta Tekijänoikeusbarometrista. Edelliseen tekijänoikeusbarometriin verrattuna näkyy suuri asennemuutos erityisesti nuorten (15-24 v) keskuudessa. Kun vuonna 2009  piraattien levittämisen netissä hyväksyi 31 % nuorista, nyt sen hyväksyy enää 11 % heistä. Piraattien netti-imuroinnin hyväksyy 31 % (42 % 2009), maahantuonnin 19 % (39 % 2009) ja piraattien ostamisen 14 % (28 % 2009).

Kansalaiset tietävät, että pitiratismi on laissa kiellettyä. Tutkimuksen mukaan 85 % koko väestöstä ja 89 % nuorista (15-24 vuotiaat) tietää, että Internetiin luvatta laitetun musiikin, pelin tai elokuvan imurointi on lain vastaista. Niiden luvatonta jakelemista Internet-verkossa pitää laittomana 94 % koko väestöstä ja 95 % 15-24-vuotiaista.

Vaikka laki tunnetaan, silti piratismia harjoitetaan. Joka viidennessä (21 %) kodissa kuitenkin imuroidaan netistä piraatteja. Nuorten mukaan luku on paljon suurempi eli 47 %, eli nuorten maailmassa tätä tehdään joka toisessa perheessä.

Johtopääötökset tutkimuksesta ovat selviä. Piratismi ei johdu asenteista eikä tietämättömydestä vaan siitä, että ilmaisen houkutus on niin kova.

Siksi laiton tarjonta pitää saada pois netistä.  Sillä tavalla verkkopiratismi ja sen aiheuttamat vahingot saadaan loppumaan.

Tietoyhteiskunnassa nimeltä Suomi tällainen asia pitää pystyä hoitamaan. On väärin lapsiperheitä kohtaan, että lainsäätäjä jättää tällaisen asian teinien omantunnon varaan.  Nykytilanne on kohtuuton myös laillisten nettipalvelujen kannalta. Piraattipalvelut varastavat sekä sisällön että laillisten palvelujen konseptit.

Kuka uskaltaa investoida laillisten palveluiden luomiseen,  kun  tietää joutuvansa kilpailemaan oman palvelunsa piraattiversion kanssa?

Lauri Kaira

Lauri Kaira on musiikin harrastaja, joka toimii Lyhdyn projektinjohtajana

2011-07-23 20:30:32
Viimeksi muokattu
2011-07-23 20:51:19
Blogit >> Hyvä uutinen piratismitutkimuksessa
Ei kommentteja