>> Blogien aloitussivulle

Blogipalstalla kirjoittavat Aleksi Bardy,  Olli Kortekangas,  Ahti Vänttinen,  Pekka Rislakki, Anja Hatva, Kirsi Niittyinperä, Raimo Vikström ja Lauri Kaira.  Blogit edustavat kunkin kirjoittajan näkemyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hyvitysmaksun uudistuksella vahva kannatus

Nyt sekin on nähty. Piraattipuolue, Effi ja Etelärannan työnantajaleiri vastustavat yhteisessä rintamassa opetus- ja kulttuuriministeriön esitystä.

Esitystä, jonka mukaan romahtanut hyvitysmaksu palautettaisiin muutaman vuoden takaiselle tasolle. Esitystä, jonka mukaan maksua kerättäisiin kansalaista kohden huimat 2 euroa 70 senttiä vuodessa. 

Kuten olen julkisuuteen sanonut, pidän esityksen nostattamaa hälyä täysin suhteettomana. Silti yksi piirre keskustelussa on ilahduttanut. On ollut hienoa nähdä, että myös Arhinmäen esityksen vastustajat kannattavat sitä, että laillisesta yksityisestä kopioinnista tulee kohtuullinen korvaus.

Vastustus kohdistuu selvästikin nykyiseen tapaan kerätä korvaus, ei sinänsä laillisen kopioinnin hyvittämiseen. 

Tämä merkitsee, että nyt käytävä kiistely saattaa jäädä laulujen termein “viimeiseksi taistoksi”. Hallitushan on luovannut uudistaa hyvitysmaksujärjestelmää. Hallitusohjelman mukaan “Hyvitysmaksujärjestelmää uudistetaan turvaamaan alan toiminnan taloudelliset edellytykset nopean teknologisen kehityksen olosuhteissa.”  

Ensi vuonna hyvitysmaksukeskustelu siirtyy mitä todennäköisimmin koskemaan hyvitysmaksun uudistamista.

Olen voinut lukea monista blogeista (Petteri Järvisestä Osmo Soininvaaraan ja Ville Niinistöön), että itse korvauksen sijaan ongelmaksi koetaan  nykyinen tapa kerätä korvaus.  Effin kampanjassa todetaan näin: “Taiteen ja kulttuurin tukeminen on arvokas asia, mutta yleiskäyttöisten tallennusalustojen verottaminen on huono rahoitustapa: Artisteille se on arvaamaton ja kuluttajalle epäoikeudenmukainen.”

Toivottavasti tämä konsensushenki säilyy, kun hallitus ryhtyy hyvitysmaksun uudistuksen suhteen sanoista tekoihin. 

– – – 

Pitää silti todeta, että myös nykyinen laitemaksu on perusteiltaan toimiva järjestelmä, jos maksun kerääminen seuraa tekniikan kehitystä.  

Kaikkien pitää ymmärtää, että ajat muuttuvat. Ennen hyvitysmaksua kerättiin pitkin vuotta, pienissä  erissä c-kasettien ja vhs-kasettien hinnoissa. Nyt sitä kerätään harvemmin ja isommissa erissä kopiointilaitteiden hinnassa.

Syynä on se, ettei muistitilaa ei enää osteta pikkuerissä tarpeen mukaan.  Muistitila sisältyy nykyisin tallennuslaitteisiin. Siksi maksua tulee kerätä niistä. 

Tämä johtanee aiempaa suurempaan summaarisuuteen. Jos maksua kerätään järkevät summat oikeista välineistä, lopputulos on silti pitemmässä juoksussa kohtuullinen.

Kukaan ei osta joka vuosi uutta kännykkää ja tietokonetta. Eikä jokainen kopioi jokaisella omistamallaan monitoimilaitteella. Mutta toivon mukaan me ostame erilaisia hyvitysmaksullisia laitteita vuosien mittaan riittävästi, että maksamme yhteensä kohtuukorvauksen siitä, mitä  – jollakin laitteella – tallennamme

Minäkin ostin tänä vuonna ulkoisen kovalevyn, jolla ei ole paljon muuta kuin omatekemää musiikkia. En silti mielestäni maksanut tyhjästä, koska vanha digiboksimme tallentaa joka ilta olohuoneessamme paljon isomman rahan edestä. 

Niin kauan kuin musiikkia ja av-tuotteita saa laillisesti kopioida – toisin kuin softaa ja tietokonepelejä – tämä on kuluttajalle rahan arvoinen etu. On reilua, että siitä maksetaan kohtuullinen korvaus.

 

Lauri Kaira

Kirjoittaja on musiikinharrastaja, joka toimii Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY projektinjohtajana.

2011-12-11 12:52:58
Viimeksi muokattu
2012-01-10 16:41:34
Blogit >> Hyvitysmaksun uudistuksella vahva kannatus
Miksi väität, ettei pelejä ja tietokone-ohjelmia saisi kopioida? Effin aineiston mukaan tietokonepelintekijöitä kohdellaan väärin, kun heille ei tule hyvitysmaksua mutta muusikoille tulee.
Lähettäjä
Koodari
11.12.2011
Tekijänoikeuslaki on aivan selvä. Pääsääntö on se, että tekijänoikeudella suojattua aineistoa ei saa kopioida eli tallentaa ilman lupaa.

Tähän sääntöön on tehty musiikin ja av-tuotteiden osalta poikkeus. Sen mukaan niistä saa tehdä muutaman kopion omaan ja lähipiirin käyttöön, niin kauan kuin se tapahtuu laillisesta lähteestä ja mahdollista kopiosuojausta murtamatta.

Tietokoneohjelmia ja -pelejä tämä poikkeus ei koske. Siksi niistä saa ottaa vain laillisen käytön mahdollisesti vaatiman varmuuskopion.

Tämä on suuri ero. Työkoneelle ostetusta ohjelmasta ei saa ilman erillistä lisenssiä tehdä kopsua kotikoneelle, eikä oman pöytäkoneen ohjelmasta omalle läppärille, kavereiden ohjelmista puhumattakaan.

Ajattelepa, miten Apple tai Microsoft pärjäisivät maailmassa, jossa heidän softaansa saisi (huom!) laillisesti hankkia ostamisen sijasta kopioimalla. Ehkä sen pohtiminen auttaa ymmärtämään, miksi hyvitysmaksua kerätään.
Lähettäjä
Lauri Kaira
11.12.2011
Onko hyvitysmaksulla tarkoitus korvata vain laillista kopiointia vai myös piraattikopiointia?
Lähettäjä
Pertti
11.12.2011
Vain laillista kopiointia. Tämä huomioidaan myös hyvitysmaksun määrässä, eli sen määrä tulee suhteuttaa vain lailliseen kopiointiin eikä piraattikopiointiin. Sen määrä on lailliseen kopiointiin verrattuna aivan liian pieni.
Lähettäjä
Lauri Kaira
11.12.2011
Hyvitysmaksu on kuluttajalle edullisin mahdollinen "diili" mitä lainsäätäjä olisi koskaan pystynyt tekemään.

Miksiköhän Effi ei aja lakimuutosta, että saisi kopioida tietokone-ohjelmat kavereilta ilmaiseksi ja sitten siitä menisi muutama euro laitteiden hinnassa? Onko syynä se, Effin johtajat on kaikki töissä tietokoneohjelmafirmoissa…
Lähettäjä
Muusikko
11.12.2011
Kiitos ministeri Arhinmäelle siitä, että hän ajaa lisää laitteita hyvitysmaksun piiriin. Ei ole mitään järkeä siinä, että 94 % kopiointivälineikaupasta on laitemaksun ulkopuolella.

Jos ns. monitoimilaitteista ei saisi kerätä hyvitysmaksua, tekijänoikeuslaki sanoisi sen. Nyt se päinvastoin sanoo, että maksua tulee kerätä kaikista laitteista, joita merkittävissä määrin käytetään yksityiseen kopiointiin.

Laki ei siis vedä rajaa siihen, että tietokonetta tai älykännykkää käytettäisiin "pääasiassa" tai "valtaosin" yksityiseen kopiointiin. Eikä siihen, että "enemmistö laitteen omistajista" kopioisi niillä. Se vetää rajan merkittävään kopiointiin – ja voiko joku väittää, ettei tämä raja olisi täyttynyt jo ajat sitten!
Lähettäjä
Taiteilija
12.12.2011
Hyvä Paavo! On hienoa nähdä kulttuuriministerinä ihminen, joka ei pelkää (valtaosin ulkomaisen) elektroniikkateollisuuden lobbareita. Toivottavasti myös Jyrki Katainen pääministerinä on tehty yhtä vahvoista suomalaiskansallisista aineksista.
Lähettäjä
Kotimaisen kulttuurin puolesta
12.12.2011
Taiteilijoiden on aika lopettaa ikuinen itkunsa. On oikein, että ohjelmistotalojen tuotteita ei saa kopioida, mutta musiikkia ja elokuvaa saa kopioida. Hyvitysmaksu kuuluu poistaa kokonaan.
Lähettäjä
Effi on oikeassa
12.12.2011
Effiläisen logiikkaa on vaikea ymmärtää. Siis meidän työn tulokset saa antaa kansalle ilmaiseksi, mutta ei Microsoftin työn tuloksia. Oletko siis Microsoftilla töissä?
Lähettäjä
Kotimaisen kulttuurin puolesta
12.12.2011
Kuten kirjoitin, effiläisiä ja elektroniikkateollisuutta tuntuu harmittavan se, että maksua on myös monitoimilaitteiden hinnassa ja että sen kerääminen ikäänkuin vähittäiskaupan kautta on vaivalloista.

Jos se kuitenkin hyväksytään, että laillisesta rasitteesta tulee kohtuullinen korvaus, se luo positiivisen odotuksen hyvitysmaksun uudistamiskeskustelulle.

Toisin kuin Effin pj blogissaan "Eivätkö taiteilijat osaa laskea" tulkitsee, nyt EI ollut kyse valinnasta uudistuksen ja vanhan systeemin välillä. Vaan siitä, pitääkö vanhan systeemin laitekantaa päivittää vai ei, niin kauan kuin vanha systeemi on käytössä.
Lähettäjä
Lauri Kaira
13.12.2011
On totta että taitelijoita pitää tukea ja sitä tuskin kukaan kieltääkään. Omasta työstä pitää saada palkka.

Hyvitysmaksun siirtäminen tietokoneiden ja muiden vastaavien laitteiden puolelle taas on tyhmyyttä Suomea silmällä pitäen. Ei kai ole tarkoituksenmukaista aiheuttaa tappioita muulle suomalaiselle toiminnalle.

Yksinkertainen elon matematiikan merkiksi voisi ottaa suhteellisen yleisen kannettavan. Ajatellaan että sen veroton myyntihinta esim suomalaisessa verkkokaupassa on 400 € ja ulkomailla saman verran.

Suomessa: 400 € + alv 23% = 492 € myyntihinta
Ulkomaassa X: 400 € + alv 15% = 460 € myyntihinta
Suomalainen hinta on siis 32 € (7%) hinnakkaampi

Lisämaksun jälkeen
Suomessa: (400 € + 30€) + alv 23% = 528,90 €
Ulkomaassa X: 400 € + alv 15% = 460 € myyntihinta
Suomalainen hinta on siis 68,90 € (15%) hinnakkaampi

Kun lasketaan yhteen että molemmista on yhtä helppo tilata ja saa vielä ilman kotiinkuljetustakin tarvittaessa niin alkaa tuo noin 70€ ulkomaiselle verkkokaupalle olemaan jo aika iso hintaetu. Lisäksi kun lasketaan yritystoiminnan kulut Suomessa ja muu byrokratia, joiden takia on katetta vähemmän on tilanne aika vääristynyt. Se on jo ennen hyvitysmaksua (josta oli jo iso valitus ennen alv:n nousua).

Verkkokauppa on vain karkea esimerkki. Muita vastaavia voi kuka tahansa alkaa laskeskelemaan.

Ongelmaan olisi yksinkertainen ja helppo esimerkki korjaukseksi. Veloitetaan musiikin ja av-materiaalin ja vastaavien oston yhteydessä hyvitysmaksu samalla. Ei nostaisi kovin paljoa yhden levyn hintaa, tuskin kukaan edes huomaisikaan.
Lähettäjä
Vieras
15.12.2011
Lainaus: Hyvä Paavo! On hienoa nähdä kulttuuriministerinä ihminen, joka ei pelkää (valtaosin ulkomaisen) elektroniikkateollisuuden lobbareita.
Mitens on ? tekopyhää itkeskelyä? Noi "kummit" juttelee varmaan säästä. Ne ei lobbaile 🙂 Katso linkki alla.


http://fin.afterdawn.com/uutiset/artikkeli.cfm/2011/08/24/teostolla_eduskunnassa_jo_121_omaa_kummilasta

Ja mikä on toi 2.7€ ? Siis jos ton summan jokainen maksaa nii kasettimaksut poistetaan? Muuteshaa toi ylittyy jo yhen kovon ostossa.
Vai oliks toi nyt se Arhinmäen noin arvio kännyköiden osasta kasettimaksua?

Ei tunnu taiteilijoilla olevan väliä, mista massia tulee kunhan tulee. Ja mitäs ihmiset siintä mukisee ku se on niin vähän jokaiselta…

Mitäs saatte rahaa per myyty levy? Euron? kaksi? Kyllä teitä kusettaa
muut kun maksavat asiakkaat.
Lähettäjä
Vieras
10.01.2012