>> Blogien aloitussivulle

Blogipalstalla kirjoittavat Aleksi Bardy,  Olli Kortekangas,  Ahti Vänttinen,  Pekka Rislakki, Anja Hatva, Kirsi Niittyinperä, Raimo Vikström ja Lauri Kaira.  Blogit edustavat kunkin kirjoittajan näkemyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Pommiuhkauksia ja netti-iskuja

Piratismia torjuvan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen TTVK:n nettisivut on kaadettu ja poliisi tutkii järjestön saamaa pommiuhkausta. Uhkausviestin mukaan pommi-isku tehdään sirpaleita sisältävällä putkiräjähteellä sellaiseen aikaan ”jolloin tiedämme että työntekijöitänne on mahdollisimman paljon talossa”.

Nämä ovat tiettävästi piraattiaktivistien reaktioita siihen, että  tuomioistuin määräsi Elisan blokkaamaan pääsyn Pirate Bay -sivustolle.

Pirate Bay on maailman suurin tiedostojen jakoverkosto, joka tarjoaa laittomasti ilmaista musiikkia, elokuvia ja tietokoneohjelmia.  Sivuston ylläpitäjä sai tuomion Ruotsissa, mutta pystyy silti jatkamaan toimintaansa. Kaupalliset piraattisivustot rahoittavat toimintansa pääasiassa mainostilaa myymällä.

Toimiessani radio- ja tv-toimittajana Egyptissä jouduin raportoimaan turisteja vastaan tehdyistä terrori-iskuista. Omakin turvallisuustilanne oli toki ajoittain esillä. Eipä tullut silloin mieleen, että terrori-iskuilla uhkaamista saisi nähdä läheltä myös koti-Suomessa.

Onneksi sanoista tekoihin on matkaa. Väkivallalla uhkaajat ja kotisivuja kaatavat crackerit eivät tietenkään edusta tavallista piraattien lataajaa tai jakajaa. Silti, on ollut surullista nähdä, miten paljon ymmärrystä netti-isku ja pommiuhkaus ovat saaneet tietokonelehtien verkkokeskustelussa.

Tunnustan, että minun on vaikea ymmärtää mainosrahoitteisten piraattisivustojen puolustajia. Nämä sivustot  ovat Internet-ajan harmaata taloutta. Siinä tehdään helppoa rahaa eikä surra sitä, että samalla syödään Spotifyn kaltaisten laillisten palvelujen elinmahdollisuuksia. 

Kuka uskaltaa enää investoida laillisten verkkopalvelujen kehittämiseen? Jos palvelu menestyy, sille nousee kohta kilpailijaksi oman palveluidean laiton piraattikopio, jolla ei ole muita kuluja kuin mainosmyyjien palkkiot. Ei sellaista vastaan voi kilpaillla, ei ainakaan menestyä.

Mainosrahoitteiset piraattisivustot ovat Internet-ajan harmaata taloutta, jossa tehdään helppoa rahaa ja syödään Spotifyn kaltaisten palvelujen elinmahdollisuuksia.

Netti-idealismia ja ammattimaista nettipiratismia ei pitäisi myöskään sekottaa toisiinsa. Piraattisivustoilla rahaa tekevät liikemiehet eivät ole samassa kategoriassa  kuin Wikileaksin perustajat tai ihmisoikeuksia puolustavat nettiaktivistit diktatuurimaissa. Toki he yrittävät rakentaa tällaista imagoa, mutta jokainen yli viisivuotias näkee sellaisen retoriikan läpi. 

Muistaakseni Lenin opetti, että teot kertovat enemmän ihmisestä kuin sanat. Hän taisi sanoa, että kun joku vakuuttaa ystävyyttä, kannattaa katsoa tämän käsiä eikä suuta. Aika osuvasti sanottu. Kannattaa katsoa, mitä piraattisivustojen omistajien kädet tekevät.

Kaupallisten piraattisivustojen omistajat eivät lahjoita mainosmyyntitulojaan esimerkiksi Punaiselle Ristille – vaan kierrättävät ne veroparatiisien kautta, välttääkseen maksamasta voitoistaan edes normaalia siivua veroja yhteiseksi hyväksi. 

Piraattien sanat puhuvat jaloista arvoista mutta teot ajavat sitä, että saisi ilmaista viihdettä.

Toki retoriikka osataan Suomessakin. Omien piraattiaktivistiemme sanat puhuvat sananvapaudesta ja nettisensuurin torjumisesta, mutta  – jostain kumman syystä – teot ajavat  sitä, että saisi viihdettä ilmaiseksi. Tai ainakin alle alehintojen.  Miten sattuukin niin mukavasti, että jalo periaate johtaa aina itselle kivaan lopputulokseen?

Muistan hyvin, miten he aikoinaan vastustivat  lakia, jolla kiellettiin Viipurin torilla myytävien piraattipelien ja –dvd:iden turistituonti. Nyt laki on voimassa, ja Venäjän mafia saa vähemmän suomalaisten rahaa kuin ennen. Jos olisi toteltu piraattiaktivisteja, mafian piraattitorimyynti porskuttaisi raja-alueillamme entiseen tahtiin.

Järjestäytyneessä piraattikaupassa ja Pirate Bayssa ei ole kyse sanan- ja sensuurinvapaudesta –  elleivät nuo käsitteet nykyisin tarkoita sitä, että hämäräliikemiehille pitää aina turvata joku kikka tehdä viihteellä helppoa rahaa.

Lauri Kaira

Kirjoittaja on musiikkia harrastava juristi, joka toimii Lyhdyn projektinjohtajana ja tekijänoikeusjärjestö Gramexin apulaisjohtajana.

2012-01-12 12:57:36
Viimeksi muokattu
2012-02-15 18:02:19
Blogit >> Pommiuhkauksia ja netti-iskuja
hyvin kirjoitettu (taas), kiitos.
Lähettäjä
Vieras
12.01.2012
Nostat esiin hyvän pointin. Wikileaksin kaltaiset netti-sananvapauden idealistit ja piraattipalvelimilla rahaa tekevät hämäräliikemiehet eivät ole samaa porukkaa. Heitä yhdistää vain se, että molemmat toimivat netissä.
Lähettäjä
Asiaa!
12.01.2012
Äkkiä ajatellen voi sanoa, ettei siinä kukaan menetä mitään, jos vain kopioi toisen levyn tai biisin. Mutta asiaa oikeasti ajatteleva tajuaa, että jokainen piraattikopion lataus merkitsee taiteilijalle yhtä menetettyä tilaisuutta saada oman osuutensa ko. biisin myynnistä tai spotify-striimauksesta.
Lähettäjä
Muusikko
12.01.2012
Tehkää sellasta musaa ja pelejä että niistä viittii maksaa!
Lähettäjä
Vieras
12.01.2012
Ellei musiikki ja pelit ole lataamisen arvoisia, miksi lataat niitä? Et voi mäkkärilläökään sanoa, että anna yksi hampurilais-ateria ilmaiseksi koska et pidä hampurilaisen mausta
Lähettäjä
Muusikko
12.01.2012
En voikaan, mutta teidän tavaran osalta voin ja miksi ihmeessä maksaisin jostain, jota saan myös maksamatta, haloo
Lähettäjä
Vieras
12.01.2012
Vieraan kommentti osoittaa sen, miksi Pirate Bay-tyyppiset palvelut pitää pystyä blokkaamaan. Niin kauan kuin netissä saa pitää laitonta ilmaista materiaalia, niille riittää aina käyttäjiä
Lähettäjä
Muusikko
12.01.2012
Erittäin hyvin kirjoitettu artikkeli! Täytyy olla aika sokeasti fanaattinen, jos tämä ei pistä edes vähän ajattelemaan asioita toiselta kantilta.
Lähettäjä
Kirjoja lukeva, musiikkia kuunteleva
13.01.2012
Piratismia vastaan voi taistella ainoastaan kehittämällä entistä parempia palveluita. Esimerkiksi Steam toimii hyvänä esimerkkinä tästä:
"Piratismi johtuu palvelun heikkoudesta, ei hinnasta, siksi Steam menestyy" sanoi Valve Corporationin toimitusjohtaja Gabe Newell taannoin.
Lähettäjä
Gorbat
20.01.2012
Ei ole totta. Aina riittää niitä, joille ilmainen on parempaa kuin paras. Vaikka tykkään eniten mersusta, minulle kelpaisi audi, jos sen saa ilmaiseksi.
Lähettäjä
Rutsef
20.01.2012
http://www.iskelma.fi/uutiset/viihde/spotify-antaa-artisteille-vain-taskurahaa/2/1837
Nii toi Spotifyhän on oikea rahasampo artisteille.

On totta, että ilmainen houkuttaa monia… Mutta en kyllä usko, että tollaset estot vaikuttaa median myyntin juuri lainkaan.

Ensinnäkin ne on naurettavan helppo kiertää, ja toiseksi ettehän te voi väittää, että jokainen ladattu filu on suoraan pois myynnistä.

Olette kyllä itse vaatimassa siivua jokaisesta laitteesta, millä mediaa voi toistaa. Vieläkin jaksetaa höpistä esim. kasettimaksujen osalta kirjastosta lainattujen levyjen kopioinnista ja kavereilta lainatuista levyistä yms.

Kyllähän Youtube ja vastaavat palvelut on syönny enemmän levymyyntiä, ku piratismi. Ja kirkkaasti!

Ajatellaan vaikka 90-lukua… silloin kotibileissä soi musiikki levyiltä. Nyt ei enää paljon levyjä näy.
Lähettäjä
Mika.N
02.02.2012
Samalla kun piratebayta vaaditaan nurin, pitäisi kaataa kaikki netin hakupalvelut, google, bing jne. Niillä pystyy aivan samaan tapaan lataamaan tekijänoikeussuojattua materiaalia samoilta henkilöiltä kuin pb:stä.
Lähettäjä
Vieras
15.02.2012