>> Blogien aloitussivulle

Blogipalstalla kirjoittavat Aleksi Bardy,  Olli Kortekangas,  Ahti Vänttinen,  Pekka Rislakki, Anja Hatva, Kirsi Niittyinperä, Raimo Vikström ja Lauri Kaira.  Blogit edustavat kunkin kirjoittajan näkemyksiä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

EU:n selvitysmies Vitorino säilyttäisi laitemaksun

EU:n komission asettama hyvitysmaksu-selvitysmies Antonio Vitorino jätti alkuvuonna esityksensä. Hän esittää nykyisen kaltaisen, kopiointivälineiden hintaan sisältyvän hyvitysmaksun säilyttämistä.

Vitorino tutustui myös esityksiin muista hyvitysmalleista, esimerkiksi hyvityksen keräämisestä veroilla. Hän ei kuitenkaan pidä niitä monestakaan syystä toimivina. Hänestä on tärkeää säilyttää nykyisenkaltainen yhteys hyvitysmaksun maksamisen ja kopioinnista hyötymisen välillä. ”Ei pidä rikkoa linkkiä niiden välillä, jotka saavat kopioinnin tuoman hyödyn ja aiheuttavat sen kautta haittaa, ja niiden välillä, jotka rahoittavat kohtuullisen hyvityksen.”

Vitorinon mukaan maksu tulisi kerätä vähittäiskaupan tasolla. Samalla hän vähentäisi hyvitysmaksuluokkien määrän kouralliseen. Nykyisin niitä on yli kaksikymmentä.

Silloin kun kopiointiväline tilataan vaikkapa verkkokaupasta toisesta maasta, siitä tulee hänen mukaansa periä ostajan kotimaan hyvitysmaksu. Siten eri maiden erilaiset hyvitysmaksut eivät aiheuta markkinahäiriöitä.

EU-direktiivin mukaan yksityinen kopiointi voidaan sallia vain sillä edellytyksellä, että tästä järjestetään kohtuullinen hyvitys (fair compensation).

Suomen hallitus lupaa ohjelmassaan uudistaa hyvitysmaksua: ”Hyvitysmaksujärjestelmää uudistetaan turvaamaan alan toiminnan taloudelliset edellytykset nopean teknologisen kehityksen olosuhteissa.” En tiedä, missä määrin hallitus on ajatellut ottaa Vitorinon ideat huomioon.

Tutkimusten mukaan suomalaiset kopioivat laillisesti yli puoli miljardia kaupallista sisältötuotetta vuosittain. Yleisimpiä kopiointivälineitä ovat tietokoneet, tallentavat digiboksit, kännykät ja MP3-soittimet.

Hyvitysmaksun päivittäminen on laiminlyöty. Sitä kerätään vain vanhoista kopiointilaiteista, mutta ei esimerkiksi musiikkipuhelimesta tai tietokoneesta. Vaikka kopiointivälineitä myydään noin 900 miljoonalla eurolla vuodessa, maksua kerätään vain 60 miljoonan euron laitemyynnistä.

95 prosenttia kopiointivälineiden kauppaa on maksun ulkopuolella. Siksi maksua kertyy noin 7 miljoonaa euroa vuodessa.

Suhteutettuna tutkimusten mukaisiin kopiointimääriin (548–647 miljoonaa kpl vuodessa), tämä tekee 1,1 senttiä saa vain runsaan 1 sentin per kopioitu sisältötuote (esim. elokuva, tv-sarja tai musiikkikappale).Tämä tuskin täyttää direktiivin vaatimusta, että yksityisestä kopioinnista tulee järjestää kohtuullinen hyvitys.

Lauri Kaira

Kirjoittaja on musiikinharrastaja, joka toimii Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien projektinjohtajana ja Gramexin apulaisjohtajana

2012-07-31 13:40:50
Viimeksi muokattu
2013-05-15 17:23:17
Blogit >> EU:n selvitysmies Vitorino säilyttäisi laitemaksun
Ei kommentteja