Knipin sävelkynälle on kysyntää


Egotripin Knipi on biisinkirjoittajana haluttu mies oman bändinsä ulkopuolellakin. Terävä sävelkynä toi Emman vuoden biisistä, kappaleella Matkustaja. Mikäs oli tuodessa, kun samainen kappale oli Gramexin tilastojen mukaan myös kaupallisten radioiden soitetuin kotimainen vuonna 2004.


Teksti: Jukka Väänänen, maaliskuu 2005
Kuva: Lasse Kurki

Egotripin laulaja-kitaristi Knipi on oman bändinsä lisäksi kirjoittanut kappaleita mm. Jonna Tervomaalle, ja kysyntä on viime aikoina kasvanut.

”En ole aktiivisesti tarjonnut muille materiaalia, mutta kyllähän minulta kappaleita pyydetään. Tämän vuoden puolella on tuntunut, että kyselijöitä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin eli puhelin on soinut aika tiiviisti.”

”Irinan levylle tulee tietääkseni yksi kappaleeni, jota yritettiin aikanaan tehdä Egotripin kanssa mutta joka ei meiltä onnistunut. Myös Tiktakille on mahdollisesti menossa yksi biisi”, Knipi kertoo.

Ahkera biisintekijä

Knipi on ahkera biisintekijä, mistä kertoo myös alkuvuodesta julkaistu The Tunes -yhtyeen albumi Bright Yellow Sun. Knipin, Markus Nordenstrengin, Heikki Tikan ja Rikki Londonin yhtyeen levy on tosin äänitetty jo kaksi vuotta sitten.

”Minulla on luomisen tarve; on pakko tehdä jotain. Egotrippi alkoi olla tuolloin siinä vaiheessa, ettei oikein tiedetty, onko bändiä kohta edes olemassa. Jos The Tunesia ei olisi ollut, tilanne olisi voinut olla Egotripin kannalta vielä pahempi.”

”Biisiaihioita minulla on todella paljon. Soitan kitaraa vähintään tunnin päivässä ihan fiilistelläkseni, ja siinä saa viettää hetken aikaa siinä omassa pikku maailmassaan. Niin paljon niitä biisejä on, että minun on aina välillä pakko antaa niitä jollekin, esimerkiksi Jonna Tervomaalle. Minulla menee mielenterveys, jos alan itse tekstittää niitä kaikkia.”

”Aina välillä sitä miettii, että voi perhana, kun meni taas hyvä biisi, mutta ei se koskaan tapahdu niin, että annan biisin ihan tuosta vaan. Ne ovat yleensä muhineet minulla aika kauan, ja saattaa näyttää siltä, että tämä ei ikinä valmistu. Helvetin hyvän biisin voi pilata huonolla tekstillä, ja siinäkin mielessä sitä on varovainen. Jonnalle on helppo antaa biisejä, koska tietää, että sieltä tulee aina hyvä lopputulos.”

”Olen lisäksi saakelin laiska. Mikillä (Kauste, Egotripin päävokalisti) on pitkäjänteinen staili kirjoittamisessa, minulla on taas vähän se, että jos se peruskela ei tule heti, niin sitten ei tule ollenkaan ja biisi vain jää jonnekin.”

Muutakin työtä oltava

Knipi myöntää, että hänen elämänsä ei voisi koskaan koostua pelkästä musiikista.

”Vuonna 2004 pääosa tuloistani tuli musiikista, mutta olen tehnyt muitakin hommia, koska se on jo ihan mielenterveyden kannalta pakollista. Jos uppoutuisin ihan totaalisesti vain musiikkiin enkä tekisi mitään muuta, siinä tulisi hulluksi. Minulla on tavallaan päivätyö levyjen kansien tekemisessä. Se, että on muutakin puuhaa, pitää minut jotenkin järjissäni.”

”Voin olla hyvinkin masentunut silloin kun ei ole yhtään mitään tekeillä. Jos esimerkiksi tämä haastattelu olisi tehty viikko sitten, olisin ollut ihan romuna. Nyt olen juuri saanut yhden biisin valmiiksi ja olen ihan fiiliksissä. Jos minulla ei ole – tietysti perheen lisäksi – muuta ajateltavaa, olen aika taipuvainen masennukseen”, Knipi tunnustaa.

Puurtamisen jälkeen suosioon

Egotrippi nousi vuonna 2004 vuosikausien puurtamisen jälkeen kunnon suosioon kokoelma-albumillaan 20 suosikkia.

”Jo Älä koskaan ikinä toi meille aika paljon uutta yleisöä, ja Matkustaja laajensi sitä entisestään. Älä koskaan ikinä muistutti enemmän vanhasta Egosta, kun taas Matkustaja oli harppaus jonnekin muualle. Se saattoi tehdä vaikutuksen joihinkin ihmisiin”, Knipi määrittelee.

”Kokoelma ei muuten mennyt koskaan listaykköseksi, sillä Simon & Garfunkel piti ykköstilaa viikkokaudet. Me teetimmekin paidat, joissa lukee ”You’re number two band”. Keikkabasistimme Anssi teki meille vielä kultalevyjuhliin paidat, joissa oli S&G-kuva ja teksti ”V—n ykköset!”, Knipi naureskelee.

Egoilua lokakuussa?


Vuoden 2004 kansansuosiota olisi ollut helppo hyödyntää laittamalla markkinoille uusi levy mahdollisimman pian, mutta tällainen ajattelu ei Egotripin maailmaan sovi.

”Olisihan se ollut tosi hyvä, jos Egotripin levy olisi ollut valmis täksi kevääksi, turha sitä on kieltää. Toisaalta bändi on jo siinä asemassa, että pitää pystyä sanomaan, että levy ei tule, jos se ei ole valmis meidän mielestämme tai tarpeeksi hyvä. Lokakuu 2005 on nyt deadline, mutta ei sekään ole mikään ehdottomuus.”

”Paineita on ihan hyvällä tavalla, siis siten, että yrittää tehdä hyvän levyn, mutta niinhän me aina olemme yrittäneet. Eikä onneksi ainakaan vielä se, mistä yleisö tykkää, ole vaikuttanut minun biisinkirjoittamiseeni”, Knipi tuumii.