"Kuvalevyllä näytellään pienin elein"
Monica Groop ikuisti Kaija Saariahon Pyhiinvaeltajan
Ranskalainen musiikki ja Grieg ovat Monica Groopin ajankohtaisia kuulumisia. Tuorein levy on kuvatallenne Kaija Saariahon oopperasta Kaukainen rakkaus.
Teksti: Anu Karlson, 12/2005, Kuvat: Saara Vuorjoki
Ranskalaisuus sopii hyvin Monica Groopin taiteilijaluonteelle. Hän tunnustaa aikoneensa ylioppilaaksi tultuaan jopa ryhtyä romaanisen filologian opiskelijaksi. Mutta musiikista tuli pian pääasia, ja yliopistolliset pyrinnöt kanavoituivat laulamista tukevaan fonetiikkaan.
"Mutta ranskan kieli on minulle edelleen hyvin läheinen, ja ranskalainen musiikki tuntuu istuvan äänelleni", Monica myöntää. Siksi hänen ohjelmistossaan on Bizet'n Carmenin lisäksi rooleja myös harvinaisemmista ranskalaista oopperaroolia: Massenet'n Wertherin Charlotte sekä Berliozin Faustin tuomion Marguerite ja Benvenuto Cellinin Ascanio esimerkiksi.
"Italialainen bel canto -ooppera – Rossini, Donizetti, Bellini – ei vetoa minuun yhtä voimakkaasti, ja ne mezzoroolit, jotka olisivat todella kiinnostavia, kuten Aidan Amneris tai Don Carlosin Eboli ovat minulle hiukan liian raskasta fakkia, Monica perustelee."
Elävästä esityksestä kuvalevyksi
Ranskalainen ainakin kieleltään ja aihepiiriltään on myös Kaija Saariahon ooppera L'amour de loin (Kaukainen rakkaus), josta ilmestynyt, Suomessa tehty DVD-taltiointi on jo ehtinyt kerätä kiittäviä arvioita maailmalla. Monica Groop laulaa siinä Pyhiinvaeltajan roolin. Pyhiinvaeltaja risteilee päähenkilöiden välillä ja toimii ikään kuin välittäjänä heidän etäsuhteessaan.
Kuvatallenteen tekeminen oli erityisen haasteellista siksi, että se tehtiin suoraan oopperaesityksistä, joissa oli yleisökin mukana. Esittäjien tuli siis näytellä ja laulaa samanaikaisesti sekä oopperayleisölle että tulevan kuvalevyn katsojille. Laulajat joutuivat liikkumaan isolla näyttämöllä mikrofoneja hiuksissaan, ja mikrofonit oli saatava toimimaan kaikissa tilanteissa – silloinkin kun lavalla lainehti oikea vesi. Etenkin kreivitär Clémencen esittäjä Dawn Upshaw joutui välillä suorastaan makaamaan vedessä.
Suuri näyttämö vaatii suuret eleet
Monica kertoo pitäneensä aluksi tehtävää mahdottomana: suuri oopperasali, jossa katsojat istuvat kymmenien metrien päässä, vaatii niin suuria eleitä, että ne kauhistuttaisivat lähikuvassa nähtyinä.
"Peter Sellars on kuitenkin sellainen ohjaaja, joka ei siedä minkäänlaista ylinäyttelemistä. Hänen vakaumuksensa mukaan laulajan on tulkittava tekstiä ja musiikkia vain 'tuntemalla'. Silloin on tietysti luonnollista käyttää lähikuvia."
Toisaalta näyttämöesitys on saatava pysymään koossa myös salissa istuvan katsojan kannalta, mikä vaatii joskus vilkaisua kapellimestariinkin, ja sitä ei taas voi tehdä missään tapauksessa silloin kun omat kasvot ovat lähikuvassa …
Matkan varrella ilmeni muitakin ongelmia, mutta lopulta kaikki kääntyi parhain päin.
"Kesti monta kuukautta ennekuin itse uskalsin katsoa kuvanauhaa"; Monica tunnustaa. "Minun piti saada etäisyyttä asioihin. Sitten olin iloisesti yllättynyt nähdessäni, kuinka puhuvia meidän ilmeemme kuvalevyllä kuitenkin ovat."
Toisaalta Monica Groop korostaa, että kuvalevylle tallennettu esitys ja oikeassa oopperatalossa tapahtuva esitys ovat kaksi aivan eri asiaa. "En pidä ollenkaan televisioiduista oopperoista. Esitys, jota ei ole tehty alun perin televisiota varten, toimii ani harvoin."
Kaukaista rakkautta Monica luonnehtii minimalistiseksi oopperaksi: siinä ei ole juuri "actionia". Koko tarina etenee kolmen henkilön varassa ja liikkuu heidän sisäisessä maailmassaan. "Oopperassa istuva katsoja kokee tällaisen helposti liian hidastempoiseksi, mutta tämä levy antaa siihen kyllä avaimet."
Levyttäminen vähenee
Perinteinen levyttäminen on muutaman viime vuoden aikana vähentynyt jyrkästi niin Monica Groopin kuin yleensäkin esiintyvien taiteilijoiden kalentereissa.
"Minulla ei ole koskaan ollut minkään yhtiön kanssa yksinoikeussopimusta, ja ehkä se on onnekasta, sillä näin olen päässyt kuitenkin tekemään muutaman ison live-tallenteen siellä täällä."
Monica oli mukana esimerkiksi Deccan tuottamassa, Georg Soltin johtamassa Don Giovannin esityksessä, jossa hän laulaa Zerlinan osan ja jossa ovat muina tähtinä loistavat mm. Bryn Terfel ja René Fleming.
Pieniä, itsenäisiä yhtiöitä suhdanteet eivät ole lannistaneet siinä määrin kuin isoja ja ylikansallisia. Ruotsalaisyhtiö BIS aloitti 1990-luvun alussa Griegin kaikkien yksinlaulujen levytysprojektin, ainoana laulusolistinaan Monica Groop.
Pianisteina ovat toimineet Love Derwinger, Ilmo Ranta ja uusimmissa osissa Roger Vignoles.
"Griegin kootut" ei ole mikään pikkujuttu, sillä norjalaismestarin tuotanto lähenee Schubertin mittoja ja vaatii seitsemän CD:tä. Neljä ensimmäistä osaa on valmiina – projekti aloitettiin jo viisitoista vuotta sitten – ja viides on odotettavissa ensi vuoden alussa. Kuudes äänitetään tammikuussa ja seitsemäs kesällä. Näin koko sarja saadaan ulos vuoteen 2007 mennessä, jolloin Griegin kuolemasta tulee kuluneeksi sata vuotta.
"Sehän on sama vuosi, jolloin Sibeliuksen kuolemasta on kulunut 50 vuotta, joten levymarkkinoilla on ehkä silloin jonkin verran vilskettä", ennustaa Monica Groop.
Kansanomainen Grieg
Monica tunnustaa rakastavansa Griegin musiikkia.
"Minua puhuttelee Griegin sävelkielessä erityisesti sen kansanomaisuus. Siinä on selviä viittauksia norjalaiseen kansanlauluun, joka on riemukkaine etuheleineen hyvin erilaista kuin melankolisempi suomalainen kansanlaulu."
Monica myöntää, että joutui myös "kahlaamaan läpi" sellaista musiikkia, joka ei häntä sytyttänyt.
"Mutta niinhän on aina, kun tehdään kokonaislevytyksiä", hän muistuttaa ja lisää myös todenneensa, että historian arvio Griegin lauluista tuntuu osuneen oikeaan: kaikkein parhaat ovat jääneet elämään laulajien konserttiohjelmissa ja äänilevyillä.
"Ihan parastaan Grieg on mielestäni antanut laulusarjassa Haugtussa. Se on minulle hyvin rakas – se on minun Winterreiseni." Monica Groop viittaa Franz Schubertin laulusarjaan, jota on ollut tapana pitää jokaisen (mies)laulajan koetinkivenä.
Myös yksi suuremman esityskoneiston levytys mahtui kuluneeseen syksyyn, kun Monica lauloi solistina Sibeliuksen Kullervo-sinfonian "ties kuinka monennessa" levytyksessä Lontoossa. Orkesterina oli Colin Davisin johtama Lontoon sinfoniaorkesteri, ja levy tehtiin LSO:n omalle levymerkille.
"Kuorona oli London Symphonyn oma kuoro, joka väänsi suomea omalla tavallaan tietysti mutta oli kyllä muuten oikein hyvä."
Lääkärin laulavat lapset
Monica Groop kasvoi musiikin ympäröimänä, sillä hänen äitinsä Astrid Riska on kirkkomuusikko ja tunnustettu kuoronjohtaja; Jubilate-kuoron perustaja. Niinpä Monican lapsuuden joulut menivät kokonaan musiikin merkeissä. Jo varhain aattoaamuna koko perhe lähti laulamaan joulujuhlaan korvaklinikalle, jossa Monican isä, foniatri Torbjörn Riska oli ylilääkärinä.
"Siellä olen esiintynyt varmaan jo nelivuotiaasta asti. Meitä oli aluksi vain oma perhe: äitini ja kaksi veljeäni ja minä, mutta myöhempinä vuosina tuli usein myös pieni ryhmä Jubilate-kuorosta", muistelee Monica.
"Poikkesimme joskus myös osastoille, silloin kun siellä sattui olemaan joku tuttu – muistan että me kävimme tällä tavalla kerran laulamassa Erik Bergmanille pari joululaulua."
… ja kanttorin perhe
Sitten kotiin tankkaamaan riisipuuroa, ja vuorossa olivat äidin jouluhartaudet. Siihen aikaan Astrid Riska toimi urkurina Sörnäisten ruotsinkielisessä seurakunnassa, johon kuului useita kirkkoja, ja kaikissa vietettiin jouluaaton hartautta.
"Yleensä lauloimme parissa niistä, esimerkiksi kello kolme ja kello viisi. Vasta sitten pääsimme kotiin nauttimaan jouluruokia ja avaamaan joululahjoja. Missä välissä äiti kaiken tämän ehti valmistaa, sitä en oikein vieläkään ymmärrä!"
Ainoana tyttärenä Monica on kuitenkin omaksunut äitinsä hyvän perinteen ja valmistaa nykyään joulun koko suvulle: aattoiltaa hänen kodissaan viettävät lääkäriaviomiehen ja yhden aikuisen pojan lisäksi äiti ja isä sekä molemmat veljet perheineen: yhteensä kaksitoista henkeä.
"Joskus on tullut kyllä melkoinen kiire", myöntää Monica Groop. "Kerran pääsin tulemaan Suomeen vasta aatonaattona, ja silloin ostin kaiken Kööpenhaminan lentokentän taxfreestä. Onneksi sieltä sai lohta ja silliä ja muuta jouluruokaa."
Viime vuosina Monica Groop on rauhoittanut joulunseudun kokonaan julkisilta esiintymisiltä. "Mutta jos satun olemaan Suomessa, saatan suostua solistiksi Jubilate-kuoron perinteiseen joulukonserttiin, kun äitini sitä minulta pyytää. Tiedän että se on hänelle tärkeää."
Monica Groop levyllä (valikoima)
Kaija Saariaho: L'Amour de loin. Suomen Kansallisoopperan kuoro ja orkesteri, joht. Esa-Pekka Salonen. Deutsche Grammophon 00440 073 4026 (DVD)
Edvard Grieg: Complete Songs. Piano: Love Derwinger (1), Ilmo Ranta (2-3), Roger Vignoles (4).
BIS CD 637, 857, 957 ja 1257
Franz Schubert: Lieder. Rudolf Jansen, piano.
Ondine ODE 886-2
Johannes Brahms: Lieder, mm. Zigeunerlieder. Aleksei Ljubimov, piano.
Ondine ODE 896-2
Arie amorose. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.
Warner Finlandia 3984-29713-2
W.A. Mozart: Così fan tutte (kokonaislevytys): Dorabella. La Petite Bande, joht. Sigiswald Kuijken.
Accent ACC 9296/98
W.A. Mozart: Figaron häät (kokonaislevytys): Cherubino. La Petite Bande, joht. Sigiswald Kuijken.
Accent ACC 98133/135D
W.A. Mozart: Don Giovanni (kokonaislevytys): Zerlina. London Philharmonic Orchestra, joht. Georg Solti.
Decca 455 500-2
J. S. Bach: Alttokantaatteja. Vasa kammarkör ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.
Warner Finlandia 3984-23525-2
J. S. Bach: Messu h-molli. Eric Ericson -kamarikuoro ja Drottningholmin barokkiyhtye, joht. Eric Ericson.
Vanguard Classics 99044/45
J.S. Bach: Johannes-passio. Eric Ericson -kamarikuoro ja Drottningholmin barokkiyhtye, joht. Eric Ericson.
Vanguard Classics99047/48
J.S. Bach: Jouluoratorio. Eric Ericson -kamarikuoro ja Drottningholmin barokkiyhtye, joht. Eric Ericson.
Vanguard Classics 99051-52
J. S. Bach: Matteus-passio. Eric Ericson -kamarikuoro ja Drottningholmin barokkiyhtye, joht. Eric Ericson.
Vanguard Classics 99053/55
Joseph Haydn: Harmoniamessu. Namurin kamarikuoro sekä La Petite Bande, joht. Sigiswald Kuijken.
Deutsche Harmonia Mundi DHM 05472 77337 2
Felix Mendelssohn: Elias. La Chapelle Royale, Collegium Vocale ja Champs-Elysées -orkesteri,
joht. Philippe Herreweghe.
Harmonia Mundi France HMC 901463.64
Franz Schubert: Missa solemnis (Messu As-duuri). Peter Schreier -kuoro ja Tapiola Sinfonietta, joht. Peter Schreier.
Ondine 917-2
Gioachhino Rossini: Petite messe solennelle. Jubilate-kuoro, joht. Astrid Riska.
FG Music – FGCD-1051/52
Jean Sibelius: Kullervo-sinfonia. Jorma Hynninen, baritoni. Polyteknikkojen Kuoro ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste.
Warner Finlandia 0630-14906-2
Loista joulun tähtönen. Monica Groop laulaa joululauluja. Tampereen kaupunginorkesteri, joht. Markus Lehtinen.
Ondine ODE 857-2