Miksi tekijänoikeus on olemassa, mitä hyötyä siitä on kulttuurille?
Tämän sivun kautta saat tietoa tekijänoikeusjärjestelmän käytännöstä ja teoriasta sekä tekijänoikeusjärjestöistä.
Millaista suojaa tekijä saa?
Yksikään kirja, elokuva tai musiikkikappale ei synny ilman, että jotkut tekevät sen. Tuon työn tulosta kutsutaan teokseksi ja tekijällä on siihen tekijänoikeus. Sen nojalla hän voi määrätä teoksensa käytöstä ja esimerkiksi muuntelemisesta.
Tutustu lakiin
Tekijänoikeusjärjestelmän tavoitteet: oikeudenmukaisuus ja uusien teosten synty
Tekijänoikeuden nojalla tekijä voi myydä teokseensa eri kokoisia käyttöoikeuksia, joko yksityistä tai yritystoimintaa varten. Siten luovaa työtä tekemällä voi elää ja meille syntyy lisää kuunneltavaa, katsottavaa ja luettavaa.
Lue tekijänoikeuden merkityksestä kulttuurille
Historiaa: tekijänoikeuden suoja sisältyy YK:n ihmisoikeuksien julistukseen
Jo 1700-luvulla Ranskan valistusfilosofit painottivat, että taiteilijalla on luontainen, omistusoikeuden kaltainen oikeus työnsä tuloksiin. Myös YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa tekijänoikeudet suojataan.
Tutustu historiaan
Tekijänoikeusjärjestöt ovat linkki käyttäjien ja tekijöiden välillä
Ilman tekijänoikeusjärjestöjä olisi tietyissä tapauksissa mahdotonta hankkia lain vaatimat teosten käyttöluvat ja hoitaa korvaukset. Tekijänoikeusjärjestöt edustavat alansa taiteilijoita ja yrityksiä, keräävät heille kuuluvat korvaukset sekä edistävät kotimaista kulttuuria.
Tutustu järjestöihin
Tekijänoikeuskorvaukset ovat kohtuullisia maksajille, mutta tärkeitä saajilleen.
Suurin osa tekijänoikeustaloudesta perustuu tavallisiin kahdenvälisiin sopimuksiin. Joillakin aloilla toimii lisäksi tekijänoikeusjärejstöjä. Niiden keräämät korvaukset ovat kohtuullisia suhteessa maksajien liikevaihtoon. Esimerkiksi kaupalliset radiot maksavat musiikista 10-15 % liikevaihdostaan, vaikka se täyttää liki 80% ohjelma-ajasta.
Tutustu korvauksiin